ANADOLU, Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü'nün (ETAE) yayın organı ANADOLU, tarım bilimleri alanında orijinal araştırma makaleleri 1991 yılından bu yana Türkçe ve İngilizce olarak, yılda 2 kez (Haziran ve Aralık) yayınlayarak, bu alanda iletişimi sağlamaktadır.
ANADOLU, Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü (ETAE) tarafından uluslararası olarak yayımlanan, açık erişimli bir dergidir. Makale değerlendirmeleri iki taraflı kör hakemlik ilkesine (double-blind peer review) göre yapılmaktadır.
Dergide, daha önce hiçbir yerde yayımlanmamış veya yayım aşamasında bulunmayan tarım bilimleri alanındaki orijinal araştırma makalelerine yer verilmektedir.
Dergi, TÜBİTAK-TR Dizin, CABI Direct, CAB ve ilgili Abstraktlar, AGRIS, EBSCO, SOBIAD, Citefactor, Academindex ve Google Akademik tarafından indekslenmektedir.
Dergide yayınlanan makalelere, ULAKBİM DergiPark sponsorluğunda, CrossRef ile yapılan anlaşma gereğince DOI numarası tanımlanmaktadır.
ANADOLU’nun yayımlanan sayılarına aşağıdaki web sitelerinden ulaşılabilir;
DERGI PARK (https://dergipark.org.tr/anadolu)
TUBITAK ULAKBIM - TR Dizin (http://cabim.ulakbim.gov.tr/tr-dizin/)
e-mails: anadoludergisi@tarimorman.gov.tr
anadolu.etae@gmail.com
etae@tarimorman.gov.tr
nese.adanacioglu@tarimorman.gov.tr (Baş editör)
ANADOLU DERGİSİ
(ISSN 1300-0225 / E-ISSN 2667-6087)
YAYIN İLKELERİ
ANADOLU, Journal of AARI'ya yapılan tüm makaleler özgün çalışmalar olmalıdır. Uygun ve etkin çalışmalar bilimsel yöntemlerle desteklenmeli ve etik kurallara uymalıdır. Tüm paydaşlarının (yazarlar, okuyucular ve araştırmacılar, yayıncı, hakemler ve editörler) etik ilkelere yönelik standartlara uyması önem taşımaktadır. ANADOLU, Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü (ETAE) Dergisi yayın etiği kapsamında tüm paydaşların aşağıdaki etik sorumlulukları taşımasını beklemektedir.
Yazarların Etik Sorumlulukları
1. Yazarlar, başvuru dilekçelerinde makalelerinin orijinal olduğunu, daha önce başka bir yerde yayımlanmadığını veya yayın aşamasında olmadığını ve sorumlu yazar ve yazarların iletişim bilgilerini (adres, telefon, e-posta ve ORCID) tam ve eksiksiz belirtmelidirler. Anadolu'da yayımlanmayan makaleler iade edilmez.
2. MS Word programıyla ANADOLU yazım kurallarına göre hazırlanan makalenin, başvuru dilekçesi ile birlikte DergiPark üzerinden gönderilmesi gerekmektedir.
3. Yazar (lar) diğer çalışmaları tam ve doğru bir şekilde kullanması ve/veya alıntı yapması gerekmektedir.
4. Yayınlanmak üzere gönderilen tüm çalışmaların varsa çıkar çatışması teşkil edebilecek durumları ve ilişkileri belirtilmelidir.
5. Yazar(lar)dan değerlendirme süreçleri çerçevesinde makalelerine ilişkin ham veri talep edilebilir; böyle bir durumda yazar(lar) beklenen veri ve bilgileri yayın kuruluna sunmaya hazır olmalıdır.
6. Yazar(lar) kullanılan verilerin kullanım haklarına, araştırma/ölçme/analizlerle ilgili gerekli izinlere sahip olduklarını gösteren belgeye sahip olmalıdır. 2020 yılından itibaren yapılan başvurularda aşağıdaki durumlarda “Etik Kurul İzin Belgesi” alınmış olmalı ve iznin hangi kurumdan, hangi tarihte ve hangi karar veya sayı numarası ile alındığı makalenin metot kısmında verilmelidir.
7. Yazar(lar)ın yayınlanmış, erken görünüm veya değerlendirme aşamasındaki çalışmasıyla ilgili bir yanlış ya da hatayı fark etmesi durumunda, dergi editörünü veya yayıncıyı bilgilendirme, düzeltme veya geri çekme işlemlerinde editörle işbirliği yapma yükümlülüğü bulunmaktadır.
8. Yazarlar çalışmalarını aynı anda birden fazla derginin başvuru sürecinde bulunduramaz. Her bir başvuru önceki başvurunun tamamlanmasını takiben başlatılabilir. Başka bir dergide yayınlanmış makale ANADOLU’ya gönderilemez.
9. Orijinal araştırma makaleleri ANADOLU'nun yayın politikasına uygun şekilde yazılmalıdır.
10. Yazarlardan gerektiğinde ham verilerini sunmaları istenebilir.
11. Aynı araştırma hakkında birden fazla yayın hazırlamak onaylanamaz.
12. Yazarlar makalelerinde her türlü çıkar çatışmasını açıkça beyan etmelidir. Makalelerin konusu ile ilgili çıkar çatışması olmaması da bildirilmelidir.
13. Yazarlar, kaynaklarının iznine sahip olmadıkları sürece kişisel olarak elde edilen bilgileri (konuşmalar veya yazışmalar) kullanmamalıdır.
14. Yazarlar peer review değerlendirme sürecine katılmakla yükümlüdür ve editörlerle işbirliği yapmalıdır. Yazarlar, hakem değerlendirme süreci tarafından oluşturulan revizyon önerilerine olumlu ya da olumsuz bir şekilde cevap vermelidir.
15. ANADOLU dergisine başvuru gönderilerek yazar değişimine, yeni bir yazarın çıkarılmasını isteyebilir veya makaleyi geri çekebilir.
16. Editör veya yayın kurulu üyeleri yazarın görüşlerinden ve yazı içeriğinden sorumlu değildir. Yazarlar makalelerinin etik özgünlüğünden ve olası hatalarından sorumludur. Ayrıca, düzeltmelerden önce sayfa düzenlemeye dayalı tüm hatalardan da sorumludurlar.
Hakemlerin Etik Sorumlulukları
1. Bir makalenin hakemliği, bilimsel içeriğinin, bilimsel düzeninin ve derginin ilkelerine göre uygunluğunun kontrolüdür.
2. Gözden geçirme süreci, sadece gözden geçiren hakemlerin makale hakkındaki değerlendirmelerini editörlere iletmelerini sağlamakla kalmaz, aynı zamanda onlara makalelerin içeriğini geliştirme fırsatı da verir
3. Tarafsızlık ve gizlilik içerisinde değerlendirme yapmalıdır.
4. Değerlendirmeyi nesnel bir şekilde sadece çalışmanın içeriği ile ilgili olarak yapmalıdır. Milliyet, cinsiyet, dini inançlar, siyasal inançlar ve ticari kaygıların değerlendirmeye etki etmesine izin vermemelidir.
5. Gizlilik ilkesi gereği inceledikleri çalışmaları değerlendirme sürecinden sonra imha etmelidir. İnceledikleri çalışmaların sadece nihai versiyonlarını ancak yayınlandıktan sonra kullanabilir.
6. Eğer makalenin içeriği hakeminin uzmanlık alanı veya bilimsel kariyerine uygunsa, değerlendirmeyi tamamlamalı ve raporu en kısa zamanda editöre göndermelidir.
7. Bir makalenin değerlendirilmesi için görevlendirilmiş bir hakem, makale dışındaki bir bilim dalında uzmandırsa, inceleyen kişi atanan baş editöre bilgi vermeli ve çekilmesini istemelidir.
8. Değerlendirme sürecinde çıkar çatışması ile karşı karşıya olduğunu düşünürse, çalışmayı incelemeyi reddederek, dergi editörünü bilgilendirmelidir.
9. Bir hakem, yazar(lar) ile yakın bir durumdaysa, editöre atanan editörü bilgilendirmeli ve çekilmesini istemelidir.
10. Hakemler, makaleler ilgili herhangi bir bilgiyi üçüncü şahışlarla paylaşmazlar. Bu durum yayınlar kabul edildikten veya reddedildikten sonra bile devam eder.
11. Hakemler eleştirilerini bilimsel bir temelde yapmalı ve açıklamalarına bilimsel deliller eklemelidir.
12.Hakemler, makalelerde atıfta bulunulmadan kullanılan ifadeleri belirlemelidir. Yayınlanmış makalelerdeki ifadeler, gözlemler, sonuçlar veya kanıtlar, ilgili referans atıfıyla yapılmalıdır.
13. Hakemler değerlendirmeyi yaparken nazik bir dil kullanmalıdır. Düşmanlık, iftira ve hakaret içeren aşağılayıcı kişisel yorumlardan kaçınmalıdır.
14. Değerlendirmeyi kabul ettikleri çalışmayı, zamanında ve yukarıdaki etik sorumluluklarda gerçekleştirmelidir.
Editörlerin Etik Sorumlulukları
1. Tüm yayınlar, yazarın ırk, etnisite, cinsiyet, din, vatandaşlık ve siyasi görüşlerden bağımsız olarak, bilimsel içeriğine dayanılarak adil olarak değerlendirilir.
2. Makalenin işleme konulduğu, makale numarası ile birlikte üç gün içinde yazara e-posta yoluyla bildirilir.
3. Makale yazarlarına aiti kişisel bilgiler gizli tutulur.
4. Makaleye ilişkin; gözlemlenen çıkar çatışmasının açıklanması gereklidir.
5. Editör Kurulu, aday makalenin değerlendirmesini, intihal ve telif hakkı ihlaline karşı yasal olarak yasaklanan maddeleri temel alarak, gönderilen makaleler için yayın kararları alma sorumluluğunu üstlenir.
5. Editörler, alanında en az iki inceleme uzmanı atayarak gönderilen makalelerin hakem değerlendirmesini sağlar.
6. Baş editör, makalelerin araştırmacılar ve okuyucular için önemi, intihal ve telif hakkı ihlallerini yasal konular olarak dikkate alarak bir makale yayınlama kararından sorumludur.
7. Baş editor/Yayın Kurulu Başkanı, dergi içeriği ve zamanında yayınlamadan sorumlu tek kişidir.
8. Baş editör kararı için diğer editörler ve hakemlerle görüşebilir.
9. Editörler ve derginin yayın kurulu üyelerinin gönderilen makale ve ilgili materyalleri, yayın kurulu üyesi dışındaki üçüncü şahıslarla paylaşmaları yasaktır.
10.ANADOLU, Journal of AARI'nın tüm editörleri dergideki değerlendirme ve kararlarında bağımsızdır. Hiçbir dış ve/veya iç faktör kararlarını etkileyemez.
11. Baş editor / Yayın Kurulu Başkanı etik kurallarının uygulanmasını takip eder.
Yayın etiği ve bilimsel araştırmaya uygun olmayan eylemler
İntihal: Başkalarının fikirlerini, yöntemlerini, verilerini, uygulamalarını, yazılarını, şekillerini veya eserlerini sahiplerine atıf yapmadan kendi eseriymiş gibi sunmak.
Uydurma/Sahtecilik: Bir bilimsel araştırma yapılmadan yapılmış gibi veriler uydurmak, bunları rapor etmek veya yayınlamak. Araştırmaya dayanmayan veriler üretmek, makaleyi gerçek olmayan verilere dayandırarak düzenlemek ya da değiştirmek, bunları yapılmamış bir araştırmayı yapılmış gibi göstermek, yayımlamak.
Yayım tekrarı: Bir araştırmanın sonuçlarını başka dergide tekrar yayınlamak.
Yazarlar, posta ile gönderilen başvuru dilekçelerinde ekli araştırma makalesinin orijinal olduğunu, daha önce başka bir yerde yayımlanmadığını veya yayın aşamasında olmadığını bildirmelidir.
Çarpıtma: Araştırma verilerini tahrif etmek, araştırmada kullanılmayan yöntem, cihaz ve materyalleri kullanılmış gibi göstermek, araştırma hipotezine uygun olmayan verileri değerlendirmeye almak, veriler ve/veya sonuçlarla oynamak, destek alınanların çıkarları doğrultusunda araştırma sonuçlarını tahrif etmek veya şekillendirmek.
Parçalara ayırmak: Bir araştırmanın sonuçlarını uygun olmayan biçimde parçalara ayırarak ve birbirine atıf yapmadan çok sayıda yayın yaparak ayrı eserler olarak sunmak.
Haksız yazarlık: Sunulan makalede; katkısı olmayan kişileri yazarlar arasına dahil etmek, katkısı olan kişileri yazarlar arasına dahil etmemek, yazar sıralamasını gerekçesiz ve uygun olmayan bir biçimde değiştirmek.
Diğer etik ihlalleri: Destek alınarak yürütülen araştırmaların yayınlarında destek veren kişi, kurum veya kuruluşlar ile onların araştırmadaki katkılarını açık bir biçimde belirtmemek, insan ve hayvanlar üzerinde yapılan araştırmalarda etik kurallara uymamak, hakem olarak incelemek üzere görevlendirildiği bir eserde yer alan bilgileri yayınlanmadan önce başkalarıyla paylaşmak.
Makale gönderim/süreç işletimi ücretsizdir.